Semua topik yang

+

Bagaimana untuk menyekat dan menyahaktifkan mesej Facebook di Facebook.com

Facebook telah telah secara dinamik menukar dasar privasi sepanjang beberapa tahun yang lalu. Walaupun beberapa perubahan telah benar-benar sangat berguna, sesetengah telah agak masuk akal membolehkan orang ramai untuk campur tangan dalam privasi mana-mana satu lebih daripada biasa. Ia juga telah dijadikan cara lebih mudah untuk orang ramai untuk menghubungi mana-mana satu yang dalam beberapa cara boleh benar-benar membimbangkan. Artikel ini akan membawa anda melalui beberapa tetapan Facebook sangat asas yang berkaitan dengan menerima mesej. Artikel ini akan mengajar anda bagaimana untuk menyimpan orang-orang yang tidak diingini dari Peti Masuk anda selama-lamanya.

Sebelum ini, Facebook disediakan semua orang dengan pilihan untuk mematikan pilihan "Mesej" pada tempoh masa mereka supaya mereka boleh membuat keputusan sama ada yang mahu hanya rakan-rakan untuk menghubungi mereka atau rakan-rakan mereka kawan-kawan dan sebagainya. Tetapi sekarang, fungsi ini tidak lagi boleh digunakan oleh pengguna. Jadi, jika anda mendapat mesej yang tidak dikehendaki daripada seseorang, anda mempunyai dua cara untuk menangani keadaan. Kami akan membincangkan dua cara ini secara berasingan secara terperinci dan melihat proses-proses untuk melaksanakan masing-masing.

1. set mesej penapisan untuk "Ketat"

Dengan cara ini semua tidak diingini mesej (mesej dari orang yang bukan rakan) akan pergi kepada anda "orang lain" folder daripada Peti Masuk anda. Ini bermakna bahawa walaupun anda akan masih menerima mesej tersebut, mereka tidak akan bug anda lagi dengan berada dalam Peti Masuk anda.

Untuk melakukan ini, ikuti arahan yang diberikan di bawah:

1. log in ke akaun Facebook anda dengan pergi ke www.facebook.com melalui pelayar anda dan memasuki sah Facebook nama pengguna dan kata laluan.

2. Klik privasi pintasan, bersebelahan dengan pemberitahuan tab di bahagian atas kanan skrin, dari drop down menu klik pada "Yang boleh hubungi saya" dan pilih "Penapisan ketat". Penapisan yang ketat tidak membenarkan mesej yang lebih dari sesiapa selain daripada rakan-rakan anda yang akan dihantar terus ke Peti Masuk anda. Walau bagaimanapun, jika pada satu masa nanti anda berasa seperti membiarkan pengawal anda turun anda boleh dengan mudah kembali ke "Asas penapisan" selepas itu mesej akan dihantar ke Peti Masuk anda selain daripada "Lain" folder.

delete facebook message

3. Jika ini tidak menyelesaikan masalah anda seperti orang yang menyebabkan ia berada dalam senarai kawan anda, anda boleh semata-mata unfriend mereka. Ini akan membuat semua mesej mereka pada masa hadapan perlu ditapis dan dihantar kepada "Orang lain" secara lalai. Tetapi anda mungkin perlu mengalih keluar perbualan lepas dengan mereka terlebih dahulu untuk penapisan berkesan.

2. menyekat orang yang mana anda tidak lagi ingin menerima sebarang mesej

Jika unfriending juga bukan penyelesaian yang berdaya maju untuk keadaan anda dan anda hanya tidak ingin mendengar daripada orang lain lagi atau jika anda merasakan bahawa perkara-perkara yang akan mendapat keluar dari tangan anda hanya boleh menyekat terlebih dahulu. Dengan cara ini orang itu tidak akan mampu untuk menghantar sebarang mesej di semua, melawat profil anda, tag anda dalam jawatan atau menambah anda sebagai rakan untuk perkara itu. Tapi, ingat bahawa anda tidak boleh menyekat orang secara kolektif; Sebaliknya anda perlu untuk menyekat mereka satu demi satu. Untuk mula menyekat orang, ikuti langkah ini:

1. mengesan profil orang itu menggunakan bar carian di bahagian atas sudut kiri newsfeed anda.

delete facebook message

2. Buka profile /. Di sebelah butang mesej akan ada butang lain dengan "..." di atasnya. Klik padanya dan dari drop down menu, pilih "Sekat". Ingat bahawa selepas menyekat seseorang, orang tidak boleh melawat profil anda atau menghantar mesej atau anda boleh melawat profil beliau dan menghantar beliau mesej.

delete facebook message

3. Jika anda tidak sengaja menyekat seseorang anda boleh sentiasa membuang sekat mereka dengan pergi ke seting dan memilih "Blocking" dari menu di sebelah kiri skrin. Anda akan melihat senarai semua orang yang anda telah disekat. Anda hanya perlu klik "sekatan" ditulis dengan nama orang yang anda ingin buka sekatan, dan beliau akan tidak lagi dilarang daripada melawat profil anda atau menghantar anda mesej.

delete facebook message

4. Jangan lupa bahawa apabila anda menyekat seseorang, ia dihapuskan secara automatik dari senarai rakan anda. Jadi, jika pada masa akan datang anda menampal perkara dengan mereka dan memutuskan untuk unblock mereka, anda perlu menghantar permintaan rakan untuk membuat mereka sebahagian daripada senarai rakan anda lagi. Satu lagi perkara yang perlu diingat adalah bahawa menyekat reciprocal. Itu bererti yang menyekat seseorang juga berhenti daripada semua komunikasi dari akhir anda kepada orang itu juga.

Facebook privasi dasar mungkin lebih longgar sekarang, tetapi anda masih mempunyai beberapa hak kepada diri sendiri seperti menentukan siapa boleh menjauhkan diri daripada Peti Masuk anda dan konsekuensinya, hidup anda. Artikel ini mengajar anda bagaimana untuk menggunakan hak tersebut dengan betul. Anda tidak perlu untuk dibuli atau bugged atau marah oleh seorang lagi. Anda hanya boleh pergi ke hadapan ikut arahan yang diberikan di atas dan halau.

Home > Sumber > Tips > Bagaimana untuk menyekat dan menyahaktifkan mesej Facebook di Facebook.com
Atas